Властта в Северна Корея спря свободната продажба на бензин
Мярката цели да бъдат създадени запаси от гориво
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Гориво КНДР
Снимка: iStock

От края на септември са забранени продажбите на бензин по търговските бензиностанции в Северна Корея. Изключения са предвидени за високопоставени дейци на Корейската трудова партия, правителството, въоръжените сили и специалните служби, пишат японски медии.

Мярката цели да бъдат създадени запаси от гориво, след като през септември Съветът за сигурност на ООН ограничи износа на петрол и петролни продукти за КНДР. Съветът санкционира по този начин Пхенян за ядрените му опити, с които режимът нарушава международни забрани.

Доналд Тръмп: Санкциите срещу КНДР са нищо в сравнение с това, което ще ѝ се случиСеверна Корея пък отговори, че ще ускори работата по военните си програми

Японският вестник "Асахи" твърди, че на севернокорейските бензиностанции наливат гориво само в резервоарите на коли с номера, започващи с цифрите 727, каквито се издават само на висшата номенклатура. Засега няма данни как се зарежда общественият транспорт и колите на чужденците.

ООН прие нови по-строги санкции срещу Северна КореяРезолюцията предвижда забрана на износа от КНДР на въглища, желязо, олово и морски продукти

По-рано южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че от началото на годината свободните цени на бензина в КНДР са скочили тройно. По данни на правителството в Сеул годишните потребности на комунистическия Север достигат 700 до 900 хиляди тона петрол и петролни продукти. Освен това страната постоянно поддържа стратегически резерв от 1 милион тона за използване в случай на война. Според източници на „Асахи: Пхенян смята сега да го удвои.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре