Броят на жертвите на тежката влакова катастрофа край Бад Айблинг в Бавария нарасна до 10. Ранените са над 100, като състоянието на близо 30 от тях е тежко. Сред загиналите са и двамата машинисти.

И двете машини са се движили с висока скорост – с около 100 километра в час.

„Изглежда ужасно. Двата влака почти са влезли един в друг. Единият е смачкан изцяло от едната си страна, а другият буквално е влязъл в него. Явно е, че двата влака са се сблъскали с висока скорост“, каза германският министър на транспорта Александър Добриндт.

От удара двете машини са дерайлирали.

Десетки ранени са били заклещени между ламарините. 20 минути са били необходими на спасителите да реагират и да пристигнат на място. Наложило се е вагоните да бъдат разрязвани, за да се извадят оцелелите. Заради особеностите на терена са мобилизирани лодки и хеликоптери за извозване на пострадалите. На помощ на спасителните екип са дошли подкрепления от съседна Австрия. 

Властите все още не могат да обяснят защо два влака са се оказали един срещу друг по едно и също време на релсите.

Вътрешният министър на Бавария обяви, че най-вероятно в основата е човешка грешка, съобщи кореспондентът на bTV Натали Пашева.

В този участък са въведени строги мерки за сигурност, тъй като линията е една. Участъкът е подсигурен с система, която да задейства автоматично спирачките на влак, който подмине червен семафор. Системата изглежда обаче не е сработила или грешна информация в командите на двете гари е довела до инцидента.

Както влаковете, така и въпросният участък от релсовия път са преминали техническа проверка съвсем наскоро.

Повече яснота по случая се очаква при анализа на черните кутии на влаковете.

„Има три черни кутии, две от които вече са открити. Третата се намира в най-деформираната част от влака и все още не е извадена”, каза Добриндт.

Видимостта е ограничена и няма как двамата машинисти да се видят взаимно и да предприемат намаляване на скоростта и спиране на влаковете.

„Трябва да разберем информацията от кутиите, всичко друго би било спекулация”, подчерта Добриндт.

Това е една от най-тежките катастрофи в Германия, ставали през последните години.

Възможно е броят на жертвите да се увеличи.

От нашето външно министерство обявиха, че няма данни за пострадали българи.

Очевидец, пътувал в един от влаковете, разказа пред медиите, че обикновено влакът изчаква на предишната гара 10-15 минути, но днес престоят е бил само 2 минути. Последвала катастрофата.