Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че турското ръководство ще успее да нормализира напълно ситуацията в страната, включително в сферата на борбата с тероризма, предадоха агенциите ТАСС и "Ройтерс".

"Виждаме, че Турция преживява нелеки времена, бори се с тероризма и се сблъсква със сериозни терористични престъпления", каза Путин на среща днес с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в китайския град Ханчжоу.

"И двете страни вече неведнъж са изказвали позицията си по борбата с тероризма. Сигурен съм, че ще успеете напълно да нормализирате ситуацията в страната", каза Путин.

Двамата президенти обсъждат въпроси на възстановяване на сътрудничеството между двете страни в пълния им формат и напредъка в сътрудничеството в сферата на енергетиката, съобщава ТАСС.

Ердоган на свой ред също изрази готовност за обсъждане на всички въпроси от двустранното сътрудничество, поставени на петербургската среща на двамата президенти през август.

В началото на срещата Путин и Ердоган се поздравиха и се ръкуваха с всеки от участниците в преговорите от двете страни. ТАСС отбелязва, че протоколната част на срещата е преминала в непринудена обстановка. Така след като двамата лидери представиха членовете на делегациите си и Ердоган посочи ръководителя на турската разузнаватерлна служба, Путин се пошегувал: "Щом ръководителят на разузнаването е тук, няма за какво да говорим, той вероятно вече ви е информирал".

Путин се пошегувал също, че министрите на външните работи на двете страни на тези преговори могат да се съревновават по красноречие.