Руският президент Владимир Путин оглави годишната класация на агенция „Франс прес” на личностите, които са повлияли най-силно на 2014 г.

С украинския конфликт и анексирането на Крим отношенията на Изтока със Запада преминават през най-тежката криза от четвърт век насам. Путин, който досега беше труден съюзник на западните страни, днес е централна фигура в конфронтацията Изток-Запад, която във всеки един момент може да прерасне в нова Студена война, отбелязва АФП.

2014 г. беше белязана от увеличаване на насилието по света. Доказателство за това е фигура номер две, която попада в класацията, а именно лидерът на терористичната групировка „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади, който е иракчанин, роден през 1971 г. Неговата организация завзе големи части от територията на Ирак и на Сирия, а Ал Багдади обяви халифат там. Коалиция, сформирана от САЩ, започна удари по позиции на ИД.

На трето място в класацията на АФП са близо 300-та ученички от гимназията в нигерийския град Чибок, отвлечени от ислямистите от групировката „Боко Харам” през април. Съдбата им потресе целия свят и в социалните мрежи бяха организирани кампании за тяхното освобождаване. Към днешна дата в ръцете на „Боко Харам” са 219 ученички и няма изгледи за тяхното освобождаване.

На четвърто място се нарежда папа Франциск, въвел нов стил при управлението на Римокатолическата църква, защитил пламенно християните от Близкия изток и приканил мюсюлманските лидери и интелектуалци да осъдят насилието на джихадистите.

Нобеловата лауреатка за мир, пакистанката Малала Юсафзай, е на пето място. Преди броени дни 17-годишната Малала, която е най-младата лауреатка на Нобеловото отличие, получи приза си на церемония в Осло и обеща да продължи борбата си за създаване на повече училища за децата по света.

В класацията попадат още 18-годишният Джошуа Вон, един от лидерите на продемократично движение в Хонконг, Даян и Джон Фоули, родителите на американския журналист Джеймс Фоули, обезглавен от ИД в Сирия през август, Оскар Писториус, звездата на параолимпийския спорт, обвинен и осъден по време на продължителен и следен от милиони хора по света процес за убийството на приятелката си в нощта на празника Свети Валентин през 2013 г., Томас Пикети, автор на книгата „Капиталът на 21 век”, от която се продадоха стотици милиони екземпляри и бившият учител по английски език, 50-годишният Джак Ма, шеф на китайския интернет гигант Алибаба, който днес е най-богатият китаец.