Руският президент Владимир Путин увери германския канцлер Ангела Меркел, че страната му никога не се е месила във вътрешната политика на други държави, и на свой ред призова другите да не се месят във вътрешните работи на Русия, предадоха световните агенции. Това стана по време на срещата им в черноморския курорт Сочи.

Кризите в Украйна и Сирия, както и спазването на човешките права в Русия бяха основни теми в разговора между двамата.

Снимка: Reuters

Германският канцлер каза, че не се страхува от руско вмешателство в предстоящите през есента избори. Путин увери, че обвиненията за намеса в американските избори са безпочвени.

"Никога не се месим нито в политическия живот, нито в политическите процеси в други страни. Много би ни се искало никой да не се меси в нашия политически живот, в политическия живот на Русия", подчерта Путин, цитиран от ТАСС.

Той изрази съжаление, че наблюдава "точно противоположните неща". "В продължение на много години наблюдаваме опити за повлияване на вътрешнополитическите процеси в Русия", каза Путин.

Руският президент отхвърли конкретно обвиненията, че страната му се е намесила в президентските избори в Съединените щати през ноември, предаде Ройтерс.

Тези твърдения са резултат от вътрешнополитическите борби в САЩ, коментира той. Путин обърна внимание, че тези обвинения не са били потвърдени от никого, съобщи ТАСС.

Германският канцлер Ангела Меркел наблегна днес на важното значение на връзките с Русия, предаде ДПА.

"Русия, естествено, е важен партньор", каза Меркел в началото на срещата си с руския президент Владимир Путин в Сочи.

Руският президент призова за пълно и безпристрастно разследване на химическата атака в Сирия миналия месец, предаде Ройтерс.

"Виновните трябва да бъдат намерени и наказани. Това може да стане само след безпристрастно разследване", каза Путин, визирайки нападението с отровен газ в контролирания от бунтовници северозападен сирийски град Хан Шейхун миналия месец.

Снимка: Reuters

Руският президент подчерта, че конфликтът в Сирия може да бъде решен "само с мирни средства и под егидата на ООН".

Русия има и ще поддържа контакт със Съединените щати за уреждане на ситуацията в Сирия, отбеляза Путин, цитиран от ТАСС.

Друга основна международна тема на разговора между Путин и Меркел бе конфликтът в Украйна.

Меркел изрази недоволство от работата на Минската четворка за Украйна, но заяви, че тя все пак е най-подходящият формат за намиране изход от кризата.

Путин определи ситуацията в бившата съветска република като източник на сериозно безпокойство. Днес потвърдихме необходимостта от изпълнение на Минските споразумения за Украйна от всички страни в конфликта, отбеляза Путин, цитиран от Ройтерс.

Руският президент каза, че тежката ситуация в Донбас е резултат от "всевъзможните блокади", наложени на контролираната от проруските сепаратисти територия от украинското правителство, предаде ТАСС. За изпълняване на Минските споразумения за уреждане на украинския конфликт е необходим пряк диалог между Киев и бунтовниците, отбеляза Путин.

Той увери, че никой не се опитва да отдели Донбас от Украйна. Събитията в югоизточната част на тази страна са резултат от "държавния преврат, от противоконституционната смяна на властта в Киев", каза той.

Снимка: Reuters

Друга тема на разговорите между двамата лидери бе предстоящата на 7 и 8 юли среща на върха на Г-20 в северния германски град Хамбург.

Германия е ротационен председател на групата тази година и Меркел посещава страните членки в рамките на подготовката на форума.

Русия е готова да съдейства за успешното провеждане на срещата на върха, каза Путин, цитиран от ТАСС. Той наблегна на продуктивното взаимодействие между Русия и Германия в рамките на Г-20, включително в борбата с финансирането на тероризма, прането на пари, укриването на данъци и корупцията.

Развиването на руско-германското сътрудничество е важно за мира и сигурността в Европа, подчерта Путин.

Той допълни, че взаимодействието между Русия и Германия има голям принос за стабилността на световната икономика. Руският президент призна, че "има още много проблеми, които пречат", и допълни, че те ще бъдат обсъдени по линия на предложения от Германия преговорен процес под егидата на Г-20 и отвъд неговите рамки.

Снимка: Reuters

Руският президент е обсъдил още протестите в Русия срещу неговото управление. Руските правоохранителни органи действат при протестни акции по-меко в сравнение с онези в редица страни от Европейския съюз, увери Путин на съвместна пресконференция с Меркел в руския черноморски курорт.

"Обсъдихме (този въпрос) с г-жа канцлера и аз обърнах внимание на това, че правоохранителните органи в Русия се държат много по-сдържано и либерално от колегите си в "някои европейски държави", подчерта той, цитиран от ТАСС.

Германският канцлер призова днес руския президент Владимир Путин да помогне за спазване на правата на хомосексуалистите в Чечения, предаде Асошиейтед прес.

Апелът бе отправен на фона на съобщенията, че хората с нетрадиционна сексуална ориентация са подложени на преследвания в руската кавказка република.

Меркел определи днешната си среща с Путин в Сочи като конструктивна. Двамата са обсъдили широк набор от теми, включително Сирия, Украйна и човешките права.

Бих искала да продължим да се опитваме да намерим решения на глобалните проблеми, отбеляза германският канцлер. Меркел подчерта важната роля, която има да играе Русия.

Това е второто посещение на Меркел в Русия, откакто през 2014 г. Москва анексира Кримски полуостров, припомнят световните агенции. Този и други въпроси предизвикаха напрежение в двустранните отношения между Берлин и Москва.

Германия подкрепя санкциите срещу Русия заради Украйна. Това е основен източник на напрежение в двустранните връзките, но Путин изглежда иска да ги подобри, отбелязва Асошиейтед прес.