Владимир Путин: Русия никога няма да екстрадира свои граждани, обвинени от САЩ
Изявленията на руския президент показват колко са нищожни шансовете руските агенти да се явят в американски съд, за да отговарят по обвиненията за намеса в изборите в САЩ
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 11
    8
Владимир Путин
Снимка: Reuters

Русия няма никога да екстрадира никой от 13-те свои граждани, обвинени от САЩ в намеса в американските избори, заяви руският президент Владимир Путин в излъчвано днес интервю за Ен Би Си, цитирано от Асошиейтед прес.

Той отново изтъкна, че те не са работели за правителството. "Никога. Никога. Русия не екстрадира гражданите си", заяви Путин.

Изявленията му показват колко са нищожни шансовете руските агенти да се явят в американски съд, за да отговарят по обвиненията, че са ръководили голяма тайна кампания в социалните мрежи, за да се намесят в президентските избори в САЩ през 2016 г., отбелязва АП.

Вашингтон няма договор за екстрадиция с Москва и не може да я принуди да предаде свои граждани, а руската конституция забранява екстрадицията им към други страни. Въпреки това обвиненията успяха да привлекат общественото внимание към сложната чужда кампания за намеса в американската демокрация, казват правни експерти.

Министерството на правосъдието на САЩ от години подкрепя повдигането на обвинения срещу чужденци, без те да присъстват, с цел както да ги засрами, така и да затрудни пътуванията им в чужбина.

Путин обаче заяви, че неговото правителство няма за какво да отговаря, докато САЩ не предоставят "някакви материали, данни и конкретни неща".

Руският президент добави, че неговата страна е готова да ги разгледа и обсъди, но подчерта, че правителството му не е ръководило агентите да действат срещу САЩ. "Знам, че те не представляват руската държава и руските власти. Какво конкретно са направили, нямам представа", заяви той. 

(БТА)

 

  • 11
    8
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре