„В Сирия ще останат руските системи за противовъздушна отбрана C-400, ще дежурят постоянно и ще се прицелват срещу всеки, който застрашава военните от Руската федерация. Русия е в състояние да увеличи военното си присъствие в Сирия, ако е необходимо, само за няколко часа”.

Това обяви руският президент Владимир Путин на церемонията по награждаването на с ордени и медали 17 военни, участвали в "антитерористичната операция" в Сирия.

В понеделник руският президент обяви, че Русия се оттегля частично от Сирия.

Днес той определи операцията в арабската държава като "по-добро упражнение за руските сили от военни учения".

Руският президент обобщи, че военната операция е струвала около 33 млрд. рубли (около 482 милиона долара). Той посочи, че решението за частично изтегляне от Сирия е било съгласувано с Башар Асад, когото похвали за "конструктивната му позиция, сдържаност, искрен стремеж към мир и готовност за диалог и компромис".

Владимир Путин даде оценка "отличен" на руските пилоти и заяви, че върху стратегическата и тактическата авиация е била най-голямата тежест при изпълнението на най-сложните и опасни задачи в Сирия. Той отново заяви, че задачата на Русия в Сирия е била борбата с тероризма, за да не се допусне разпространението му на територията на Русия. Путин припомни, че от самото начало

Русия е заявила, че няма намерение да се въвлича във вътрешносирийския конфликт и че намирането на окончателно решение за бъдещето на страната е в ръцете на самите сирийци.

"Борбата с международния тероризъм е справедлива и правилна, това е борба с враговете на цивилизацията, с онези, които носят варварство и насилие, опитват се да ликвидират великите хуманистични ценности, на които се крепи светът", каза руският президент и изрази убеждение, че Русия "прояви своето безспорно лидерство, воля и отговорност".

Той е категоричен, че борбата с тероризма в Сирия ще продължи и че Русия ще продължи да наблюдава спазването на примирието.

Терористичната групировка ИДИЛ е отговорна за геноцид срещу християни и мюсюлмани, обявиха междувременно Съединените щати.

Три района, контролирани от кюрдите в Сирия, обявиха автономия в рамките на страната и заявиха, че отсега нататък ще се възприемат като единен район от бъдеща сирийска федерация. Решението беше отхвърлено, както от Дамаск така и от водещите международни играчи, включително Съединените щати. Едновременно с това Вашингтон обвини терористите от ИДИЛ в геноцид в Сирия и Ирак.

„ДАЕШ носи в себе си геноцида от гледна точка на самоопределение, идеология и действия - той е в делата, идеите и действията им. ДАЕШ е отговорен и за престъпления срещу човечеството и за етническо прочистване, насочено срещу същите групи, а понякога и срещу мюсюлмани сунити, кюрди и други малцинства”, коментира американският държавен секретар Джон Кери.

В Женева пък продължават опитите за преговори между силите на Асад и опозицията. Разминаванията между двете страни обаче продължават да са големи, обявиха от ООН, но добавиха, че са изненадани от спокойния тон през последните дни, както и от факта, че примирието в арабската държава се задържа вече трета седмица.