В навечерието на президентските избори в Русия, които ще се проведат на 18 март, държавният глава Владимир Путин призова руснаците да гласуват, независимо за кого. Избирателите са получили и есемеси с информация че могат в последния момент да сменя избирателната си секция, съобщи пратеникът на bTV в Москва Десислава Ризова.

Целта е да се постигне максимално висока избирателна активност.

Кандидатите са общо осем, но фаворит с около 70% е настоящият президент 65-годишният Владимир Путин. Ако бъде избран, това ще е четвъртият му мандат.

Останалите кандидати са: лидерът на комунистите Павел Грудинин, 71-годишният лидер на дяснопопулистката либарално-демократичаска партия Владимир Жириновски, съосновател на дяснолибералната партия „Яблоко” Григорий Яблински, представителят на младата дяснолиберална „Партия на растежа” Борис Титов, националистът Сергей Бабурин, 39-годишният председател на по-новата комунистическа партия „Комунистите на Русия” Максим Сурайкин и единствената жена-кандидат – Ксения Собчак, която води кампанията си под мотото „Един срещу всички”.

109 млн. руснаци имат право да гласуват на президентските избори в неделя.

Парти и политически движения се готвят за протести след вота.