Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че 30-те активиста на международната природозащитна организация „Грийнпийс”, арестувани от руската брегова охрана по време на протест в Баренцово море не са „пирати”, но са нарушили закона при демонстрацията си срещу петролните сондажи в Арктика, съобщава АФП.

Следственият комитет на Русия образува вчера наказателно дело срещу 4-ма руски и 26 чуждестранни еко-активисти, като повдигнатите обвинения са наказуеми с присъди до 15 години затвор.

Еколозите се намират в предварителни арести в и около северния руски град Мурманск, след като бяха свалени от борда на кораба Arctic Star, плаващ под холандски флаг.

„Не знам подробностите за това, което се е случило, но е напълно очевидно, че те не са пирати”, е заявил Владимир Путин пред международен Арктически форум, който се провежда в руския град Салехард.

В първия си коментар на инцидента с превземането на кораба на „Грийнпийс” от руски военни, президентът на Русия е допълнил, че „тези хора са нарушили нормите на международното право”.

Позицията на Владимир Путин говори за възможността от отпадане на обвиненията в пиратство, коментират наблюдатели.

По-рано днес говорител на Следствения комитет на Русия заяви, че настоящите обвинения срещу еко-активистите могат да бъдат променени, ако се появят нови доказателства по случая.