Престъпна небрежност е причината за пожара в търговския център в Кемерово, заяви руският президент Владимир Путин, след като пристигна в сибирския град и посети мястото на инцидента, където в неделя загинаха 64 души, 41 от които – деца. 

Путин изслуша докладите на службите за извънредни ситуации и на властите на района и отдаде почит на загиналите.

„Цялата страна скърби с вас. Това, което ни се случва, не са бойни действия, не е неочакван взрив на метан в мина. Губим хора заради престъпна небрежност”, коментира Путин и обеща на близките безкомпромисно разследване.

„Ще започнем с онези, които са давали разрешения, и ще свършим с тези, които са били длъжни да следят за безопасността, онези, които са разрешили употребата на леснозапалими материали, както и всички служители по сигурността, които са били на смяна, и онзи, който е дезактивирал алармата и аварийните изходи“, закани се Путин.

От днес до 29 март в Кемеровска област е обявен траур.

Междувременно хиляди жители на града излязоха на протест и поискаха оставките на губернатора на областта и на кмета на града, както и точна информация за броя на жертвите. Путин ги увери, че не са повече от официално обявеното.

Стана ясно обаче, че близки на загиналите са били принуждавани от следствието да подписват декларации за неразгласяване на информация за инцидента.

Снимка: Reuters

За семейството на всяка жертва правителството ще отпусне по 1 милион рубли. Руските власти ще предприемат и мащабна кампания за проверка на сигурността на търговските центрове в цялата страна.

Големият брой загинали се обяснява с пренебрегване на мерките за сигурност. Аварийните изходи са били затворени, а охранител очевидно е изключил противопожарната аларма по време на смъртоносния пожар. Властите задържаха няколко души за разпит, включително и наемателя на помещението, където се счита, че е започнал пожарът.