Руският президент Владимир Путин е на мнение, че проектът за газопровод "Турски поток" в крайна сметка ще бъде осъществен, съобщава "Ройтерс", като цитира информация от сайта на Кремъл.

"Мисля, че ще го осъществим в крайна сметка, поне първата му част, свързана с разширяването на транспортния капацитет и увеличаването на доставките за турския вътрешен пазар", посочва Путин в интервю за агенция "Блумбърг", цитирано от пресцентъра му.

Той допълва, че ще има възможност да бъде снабдявана и Европа, но тези доставки ще зависят от решението на Европейската комисия. След като Русия се отказа от осъществяването на проекта "Южен поток" заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т. нар. трети енергиен пакет, беше решено да се строи "Турски поток". Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради кризата в отношенията с Турция, припомня ТАСС.

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция. Дължината на морската част е около 910 километра, а на сухопътната по турска територия - 180 километра.

Мощността на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15,75 милиарда кубични метра. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 милиарда евро.