Руският президент Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира за четвърти мандат на президентските избори през март догодина. Този път той ще е независим кандидат.

Според последните сондажи, руският президент има подкрепата на 75 процента от избирателите.

Пред журналистите Путин изрази желание опозицията да започне да дава конструктивни идеи и то скоро.

Путин обвини опонентите на американския си колега Доналд Тръмп, че вредят на САЩ, като „измислят истории” за контакти с Русия, съобщи Би Би Си. Той определи като „шпиониомания” ситуацията с обвиненията към Русия за намеса в американските избори.

На годишната си пресконференция Путин заяви, че контактите между екипа на Тръмп и руски представители преди изборите миналата година са били нормални.

Според руския президент обвиненията срещу американския му колега са били разпространени от негови политически опоненти в опит да подкопаят политическата му легитимност.

Американските разузнавателни служби направиха заключение, че Москва се е опитала да се намеси в президентските избори в полза на Тръмп, но руският президент отрича обвиненията.

Снимка: Reuters

Той изрази съмнение, че американските му колеги искат подобрение на отношенията с Москва. Путин обаче изрази увереност, че тези отношения ще бъдат нормализирани. Той допълни, че Тръмп трябва да бъде попитан дали има такова желание, или то е напълно изчерпано.  

„Не съм аз този, който може да оценява работата на президента на САЩ. Това трябва да бъде направено от избирателите – американския народ”, заяви руският държавен глава в отговор на въпрос.

Руският президент изрази притеснения относно факта, че САЩ обмислят да се оттеглят от ключови споразумения за контрол на ядрените оръжия. Русия ще се придържа към тези договори и ще гарантира сигурността си без да навлиза в надпревара във въоръжаването, обяви той.

Путин предупреди САЩ да не използват сила срещу Северна Корея, защото последиците ще бъдат катастрофални, предадe Ройтерс.

Снимка: Reuters

По думите му Русия е обнадеждена от последното изявление на американския държавен секретар Рекс Тилърсън за готовност за разговори с Пхенян. Това показва, че в последно време в американското ръководство като цяло и в Държавния департамент в частност явно протичат някакви промени, осъзнаване на реалностите, отбеляза Путин.

Русия не признава ядрения статут на Северна Корея, посочи той, но добави, че някои минали действия на Вашингтон са провокирали Пхенян да наруши споразумението от 2005 г. за прекратяване на неговата ядрена програма.  

По повод действията на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, преквалифицирал се в украински политик, Путин каза, че той плюе в лицето и на украинския, и на грузинския народ с последните си изпълнения.