В Кремъл не се е получавала покана от България за руския президент Владимир Путин за празнуването на Деня на освобождението от османско иго, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че Кремъл с уважение се отнася към подобно решение на една суверенна страна, предаде ТАСС.

Не, досега ние в Кремъл не сме получавали каквато и да е покана на името на Путин, заяви пред журналисти Песков. Той предположи, че може би поканата върви по канала на външното министерство или че може би изобщо не е била отправяна.

В отговор на въпрос как Кремъл се отнася към отсъствието на такава покана, Песков каза: Това е суверенно решение на суверенна България.

Отнасяме се абсолютно нормално и с уважение. Разбира се, искаме нашите български партньори действително да бъдат свободни от каквото и да е иго и да бъдат суверенни в своите действия и решения, така че те по никакъв начин да не навредят на интересите на страната, каза още Песков.

По-рано днес в руски медии се появиха информации, че България била поканила за празнуването на Освобождението президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, но не била поканила Путин, посочва ТАСС.

По този повод агенцията цитира говорителката на българското министерство на външните работи Бетина Жотева, която пояснява, че на официалните мероприятия участие вземат ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София.

Жотева допълва, че всички слухове за покана, отправена към президента на Турция, са груба манипулация и не отговарят на действителността.

Тя уточнява, че ръководители на чужди страни не са били канени на официалните мероприятия по случай отбелязването на 138-годишнината от освобождаването на България от османско иго.

Миналата седмица външното министерство на Русия определи като „нелеп и абсурден орган“ създадената парламентарна комисия, която ще разследва има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи. София обяви, че България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната.