Президентът и главнокомандващ Владимир Путин смята за нецелесъобразно възобновяване на въздушните удари в Алепо. Това съобщи президентският говорител Дмитри Песков, предаде ТАСС.

Руското министерство на отбраната съобщи, че генералният щаб на руската армия е поискал от върховния главнокомандващ разрешение да възобнови въздушните удари срещу бунтовници в ключовия сирийския град. Русия не е нанасяла удари там от 10 дни. Искането е отправено заради възобновяването на активните бойни действия на бунтовниците и гибелта на мирни жители.

„Президентът цели да бъде продължена хуманитарната пауза за извеждането на ранените и изтеглянето на бойците, които желаят да напуснат града, а също, което не е маловажно, да се даде възможност на нашите американски партньори да изпълнят по-рано взетите обещания и задължения по разделянето на така наречената умерена опозиция от терористичните групировки“, поясни говорителят на Кремъл.

Песков обясни също, че руската военна групировка запазва правото и разполага с всички възможности да отговори на провокациите и активизирането на терористите и да окаже подкрепа на сирийската армия.

Буквално по същото време Министерството на външните работи в Москва обяви, че посолството на страната в Дамаск е било обстрелвано с минохвъргачки. Няма пострадали.