Малко преди да излезе на леда, за да поиграе хокей, както от време на време прави, на руския президент Владимир Путин се наложи да отговаря на блицвъпроси относно неочакваното уволнение на шефа на ФБР в САЩ.

Според някои анализатори причината за тази рокада е работата на воденото от Джеймс Коми бюро по версиите за намеса на Русия в президентските избори в САЩ, довели на власт Доналд Тръмп.

Официалната версия на американския президент е, че уволнението на Коми е заради несправяне с работата му.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на първо посещение в САЩ от години, коментира, че това е вътрешна работа на САЩ, а за американците вероятно е унизително да чуват, че Русия контролира политическата ситуация в собствената им страна.

По сходен начин коментира новината за уволнението на Коми и Владимир Путин, който беше хванат от репортерка на американската телевизия Си Би Ес, малко преди да излезе на пързалката.

Преводач в разговора им беше прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Запитан как уволнението на Коми ще повлияе на руско-американските отношения, Путин отговори, че няма да повлияе никак и смята такива въпроси – без да му се обиждат – за смешни.

Накратко – страната му няма нищо общо с тази смяна по върховтее на американските служби, а президентът Тръмп е действал според компетенциите си, конституцията и закона.

„Защо ние? Ние нямаме нищо общо... Тук играем хокей с любители на хокея”, обърна се Путин към репортерката на Си Би Ес.

Снимка: EPA

Диалогът между журналистката от американската телевизия и руския президент се състоя в олимпийската спортна зала в Сочи, където предстоеше мач от създадената по инициатива именно на Путин любителска „Нощна хокейна лига”.

Отговарянето на въпроси за международните отношения изглежда не повлия на спортната форма на руския държавен глава, който се разписа 7 пъти за победата на своя отбор.

Мачът завърши 17:6 за „Хокейните легенди”, в който Путин играе с номер 11.