Руският президент Владимир Путин нареди да започне изтегляне на руските военни части от Сирия. По думите му причината за това решение е, че военната операция в голяма степен е постигнала целта си.

Изтеглянето ще започне във вторник, стана ясно след среща на държавния глава с министрите на отбраната и на външните работи.

Москва трябва да вложи повече усилия в мирния процес за разрешаване на конфликта в Сирия, допълни Путин. 

Путин е информирал сирийския президент Башар ал Асад за решението си в телефонен разговор, информира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Вашингтон чака действия след думите

Засега САЩ не могат да кажат как изтеглянето на основните военни сили на Русия от Сирия ще повлияят на обстановката в страната и на усилията да стартира процеса на регулиране на конфликта. Това заяви говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест на брифинг с журналисти.

„Трябва да видим какви конкретно са намеренията на Русия“, посочи той. Засега „ми е трудно да дам оценка“ относно това как новите стъпки на Москва могат „да повлияят върху преговорите“ за разрешаване конфликта в Сирия.

Той не изключи президентът Барак Обама да се обади на Владимир Путин, за да обсъдят развитието на обстановката в Сирия.

Ърнест не даде пряк отговор и на въпроса дали Русия е координирала със САЩ изтеглянето си от Сирия. Той само се ограничи с напомнянето, че държавният секретар Джон Кери поддържа тесен контакт с руския външен министър Сергей Лавров. „Но аз не разполагам с детайли от тези разговори“, уточни говорителят.