Руският президент Владимир Путин е на знакова визита в Гърция днес. Според анализатори в центъра на разговорите му ще бъдат енергийните проекти, които засягат и България.

От вчера Кремъл говори за евентуално съживяване на проекта "Южен поток", но в нов формат.

Новият вариант на "Южен поток", който вероятно ще се нарича "Посейдон", се покрива с трасето на стария проект само в южната му част - тоест ще отведе газа от руския бряг до Варна по дъното на Черно море. 

Преди две години Европейската комисия поиска прекратяване на проекта, по който трябваше да тече само руски газ, с аргумента, че търговете са непрозрачни.

Отделно той тогава противоречеше на Третия либерализационен енергиен пакет на Евросъюза. Европа настоява газопроводът да се управлява от оператор, който да е независим от компанията, добиваща природен газ, а освен това пък достъп до тръбата да има не само "Газпром", а и други търговци със синьо гориво.

Газовият хъб "Балкан" обаче, който вчера официално получи подкрепата на Еврокомисията, ще съответства на всички правила. През газоразпределителния център ще минава газ от Русия, от наши находища в Черно море и от Азербайджан.

Газпром" още вчера подчерта, че за българската част от трасето ще се търси съгласието на Евросъюза. Според българския премиер изграждането на проекта зависи от намирането на политическо решение между Брюксел и Москва.

За да стигне руският газ от евентуалния нов проект "Посейдон", трябва да бъде открита интерконекторната връзка в Петрич. Това ще стане на 13 юни. Дали случайно съвпада с рождения ден на министър-председателя, още е загадка.

Междувременно гръцките медии припомнят, че това ще бъде първото посещение на Путин в страна от Европейския съюз от една година насам.

Настоящото гръцко правителство не крие симпатиите си към Москва, а премиерът Алексис Ципрас на няколко пъти посети Русия през миналата година. Сътрудничеството между двете държави обаче е усложнено заради санкциите на Евросъюза към Русия и ответните мерки на властите в Москва.