Русия е готова да изпълни своята роля за пълно възстановяване на отношенията с Вашингтон след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, заяви руският президент Владимир Путин.

Тръмп изненада света с победата над Хилари Клинтън, като прекрати 8-годишното управление на демократите и насочи САЩ в нова, неизвестна посока.

Сред неизвестните са и бъдещите отношения на администрацията на Тръмп с Русия.

Отношенията между Вашингтон и Москва станаха изключително обтегнати заради конфликтите в Украйна и Сирия, както и заради обвиненията за кибератаки от страна на Русия по време на кампанията за президентските избори в САЩ, припомня Ройтерс.

„По време на кампанията чухме изказванията на бъдещия американски президент за възстановяване на отношенията между Русия и Съединените щати”, посочи Путин на церемония по приемането на акредитивните писма на новите чужди посланици. 

„Това не е лек път, но ние сме готови да изпълним нашата роля и да направим всичко, за да върнем руско-американските отношения на стабилния път на развитие”, допълни руският президент.

По думите му това би било добре и за руския, и за американския народ и би имало позитивно влияние върху световните дела.

Тръмп се смята за приятелски настроен към Кремъл, а Путин вече е заявявал, че бъдещият му колега е талантлив и колоритен характер.

По-рано днес Кремъл изрази надежда, че координацията със САЩ във връзка с войната в Сирия, където двете страни са на противоположни позиции, ще се подобри с новия американски президент.

Руският президент изрази увереност в телеграма до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че диалогът между Москва и Вашингтон ще обслужва интересите и на двете страни, предаде Ройтерс. Путин поздрави Тръмп за победата.

Председателят на Руската дума Вячеслав Володин каза, че се надява на по-конструктивен диалог със САЩ  с избирането на новия президент и каза, че парламентът ще приветства всякакви стъпки в тази посока, предаде ТАСС.