До фактическо излизане на Великобритания от Европейския съюз няма да се стигне. Такава позиция изрази икономистът Владимир Каролев по темата за проведения вчера референдум и решението за брекзит. Според него е даден ценен урок, че има нужда от реформа в структурите на съюза и такива ще бъдат проведени от германския канцлер Ангела Меркел.

 

В по-краткосрочен план сривовете на финансовите пазари ще продължат, но британската лира вече е дала заявка за бързо възстановяване в днешната борсова търговия, смята още експертът. Той не очаква Европа да изпадне в рецесия , тъй като скоро е минала през световната криза от 2008 г. и вече е налице напредък в заетостта, инвестициите и понижена инфлация в някои страни.

По думите му най-важният резултат от вчерашния вот е фактът, че въпроси, чиито отговор лежи в емоционалното, а не рационалното, не бива да се поставят на национално гласуване. В защита на тезата си Каролев обърна внимание на вота по възраст и най-вече данните, че за излизане от ЕС са гласували основно възрастни англичани над 50 години. „Над 50 години хората са гласували за излизане, защото пазят спомени от детството, когато са били млади и свободни. Това са и хора на социални помощи”, заяви той.

Убеден съм че това което се случи не е полезно нито за Англия, нито за ЕС. „Но и ги разбирам. В съюза бюрокрацията е ужасно много”, допълни той.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа

Топлофикация

Владимир Каролев взе отношение и по темата за регулацията в „Топлофикация” и предложи въвеждане на регулация за по-дълъг период от време. Друга идея в подкрепа на дружеството „Топлофикация София” е компании с опит и пари да поемат управлението, тъй като няма да има кой да го купи. „Топлофикация София е спасявана три пъти с парите на данъкоплатците и 13 години е била на загуба. Предлагам това, което стана във Варна и Пловдив - компании с пари и опит в конкурс да поемат управлението”, категоричен е той.