При значим атентат като този в Манчестър би следвало да се обърне внимание какво е станало преди няколко години по същото време, коментира арабистът проф. Владимир Чуков в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той припомни, че точно преди четири години в Лондон беше убит британският военнослужещ Лий Ригби.

Той беше прободен няколко пъти с хладно оръжие от двама британски граждани с нигерийски корени, израснали като християни, но обърнали се към исляма. Те обявиха, че това е отмъщение за убитите от британски войници мюсюлмани.

Снимка: Ладислав Цветков

Ригби е роден в Мидълън, в Големия Манчестър, и в родния му град има мемориал, който се явява обект на поклонения същия ден – вчера. От двамата убийци единият е в затвора до живот, а другият – за 45 години. Те са обжалвали, но апелативният съд е отказал. Нападението в „Манчестър арена“ би могло да бъде акт на отмъщение, смята Чуков.

Това е класически атентат – с всяване на паника при изходите, което повишава вероятността да има още жертви. Това означава, че този, който е планирал нападението, си е разбирал от материята, за съжаление, добави гостът.

Залата е просто много добър обект за атака. За съжаление, очевидно, мерките за сигурност за пореден път са били подценени.

Снимка: Ладислав Цветков

Тероризмът е нещо неизкореняемо – няма как 24 часа да наблюдавате абсолютно навсякъде какво се случва. Освен това не може да се лишите от такова социално събитие като един концерт. Така че, очевидно, трябва да бъдат взети някакви предварителни мерки, обясни той.

Чуков посочи още, че до вчера целият свят наблюдаваше посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, Израел и много силните послания срещу тероризма. Изведнъж камерите от Рияд и Тел Авив се насочиха към Манчестър с алтернативната теза – че той няма как да бъде победен, включително от Тръмп.

За да има радикализирани нападатели второ – трето поколение местни граждани, очевидно има интеграционна формула, която не работи и това е голямата гангрена на тези общества. Не става въпрос за конкретния случай, а за една идеология, която е посята и семената ѝ не могат да бъдат премахнати лесно. Това са хиляди радикални имами, които десетилетия приказваха каквото си искат в джамиите. Това са хора, които те обучиха и им промиха мозъците. Част от тези радикали са били под наблюдението на службите, но са изпаднали, защото нямат прояви. Това са неща, които човек няма как да предусети, каза Чуков.

Снимка: Ладислав Цветков

Коментирайки кой стои зад нападението, той каза, че „Ислямска държава“ много често научава за атаки от новините и си ги приписва.

Според госта периферността на България я пази. До голяма степен заради това, че сме малко встрани, дори сме на втора степен по отношение на тероризма. Това според мен е най-голямата ни гаранция, каза той. Отделен въпрос са стратегиите, тактиките, законите, които се приемаха – това е някаква превенция, която ни се налага от международните партньори. Въпросът е да не бъдат създадени предпоставките да влизат в сила тези механизми.

Вижте целия разговор във видеото: