Много ме безпокои това, че Гърция започва да съсредоточава на територията си огромен бежански поток. От другата страна е Турция, в която има милиони бежанци. Двете страни започват да се превръщат в депо за тези хора, което няма как да не повлияе на България. Това каза арабистът Владимир Чуков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Според него дори да спрат боевете в Сирия, бежанският поток ще намалее, но няма да изчезне. Той посочи, че в момента над 85% от населението на размирната страна живее на прага на бедността, 500 хил. са загинали в гражданската война, а 70 – 80 хил. – от глад и болести. В Сирия няма икономика, тя ще продължи да „кърви и да изтласква хора извън националните граници“.

Снимка: bTV

По думите на Чуков, много от бежанците стигат в Европа, привлечени от туроператорски обяви, предлагащи, например, екскурзия до Германия. Имало и оферти децата да пътуват безплатно.

Чуков обърна внимание, че преди няколко месеца лицата на бежанския поток са били младите мъже – това са хора, които не искат да участват в сраженията, защото в Сирия всички страни мобилизират мъжете. Днес повечето бежанци са жени и деца – семействата на тези млади мъже, избягали вече в Европа.

Сирия е толкова силно разделена, че много трудно може да намери своето единство, каза още арабистът.

Снимка: bTV

Помолен за коментар на вчерашния атентат в Истанбул, при който две жени атакуваха автобус на органите за борба с безредиците, Чуков каза, че женският тероризъм е почти толкова стар, колкото мъжкият. Обикновено причините жени да станат атентатори са  емоционални и семейни и много малко – идеологически.

Предполагам, че тези атентаторки са съпруги или роднини на бойци, убити от турските сили, каза Чуков и припомни батальона черни вдовици в Чечения.

„Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“ като цяло не използват атентаторки самоубийци, каза специалистът.

Турция в момента живее в обстановка на вулканотероризъм, ситуацията там е извънредна, посочи Чуков.

Вчера, паралелно с атентата в Истанбул, имаше нападения и в Югоизточна Турция, там си е гражданска война – противопоставяне на държавата и кюрдите. В Турция почти всеки ден има атентати. Опитът да се наложи пълното медийно затъмнение и да не се отразяват атентатите е правителствена тактика, целяща информацията да не се използва от терористите за повтаряне на тези нападения, каза Чуков.

Снимка: bTV

По думите му в Турция има три основни субекта, които са инициатори на тероризма – ИД, ПКК и крайнолява групировка, поела отговорност за вчерашния атентат.

Коментирайки узбекистанката, убила и обезглавила дете в Москва, Чуков каза, че „за съжаление, това е част от действителността – Русия е част от Близкоизточната сага и е много вътре в тези проблеми. Няма как да няма слоеве в руското общество, които да имат подобен вид реакция“.

Вижте целия разговор във видеото.