Визитата на вицепрезидента на САЩ в Израел е отложена
Очакваше се Пенс да представи повече подробности по спорния план на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Майк Пенс
Снимка: Reuters

Визитата на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Израел е отложена, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на израелския парламент.

Очакваше се по време на посещението Пенс да представи повече подробности по спорния план на Съединените щати да признаят Ерусалим за столица на Израел. Предвидено бе той да говори пред Кнесета в понеделник.

Говорителят на израелския парламент Йотам Якир каза, че визитата на Пенс е отложена поне до по-късно през идната седмица. Той не навлезе в подробности.

Отлагането става в момент, когато републиканците в Конгреса се опитват да прокарат законопроекта за данъчната реформа. Първоначален вариант на реформата бе одобрен с 51 срещу 49 гласа в Сената. Пенс, който е и председател на горната камара на Конгреса, трябва да гласува, в случай че при новото гласуване се стигне до 50 на 50 гласа.

Според в. "Аарец" визитата на вицепрезидента на САЩ е била отложена заради кризата в Близкия изток, предизвикана от изявлението на Тръмп за Ерусалим. Израел все още очаква, че Пенс ще посети страната на 20 декември, пише израелският ежедневник, като се позовава на източник от външно министерство.

Предвидено бе вицепрезидентът на САЩ да направи визита и на Западния бряг на река Йордан.

Палестинският президент Махмуд Абас обаче обяви, че няма да приеме Пенс заради решението на Тръмп за Ерусалим. Палестинската автономна власт даде да се разбере, че вече не смята Съединените щати за посредник при уреждането на конфликта.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре