Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия) намира "Северен поток 2" за политически и икономически необоснован проект. Това заяви днес полският президент Анджей Дуда на заключителна пресконференция в края на втория ден от срещата на върха в град Жешув, предаде ТАСС.

"Говорихме за "Северен поток 2". По него позицията на страните ни е еднозначна. Всички президенти подчертават липсата на икономическа обосновка за тази инвестиция", каза Дуда. По думите му инвестицията носи политически характер.

"Изпълнението (на проекта-б.р.) ще наруши изграждането на ефективен Енергиен съюз, добави полският лидер. Той коментира, че "Северен поток 2" ще окаже отрицателно въздействие на процеса на диверсификация на енергийните източници в ЕС и ще създаде нови канали за зависимост от доставките на руски газ.

Страните от Вишеградската група трябва да действат в посока на диверсифициране на източниците и да намалят зависимостта от доставките от Русия, добави словашкият държавен глава Андрей Киска. Според него групата не може да бъде зависима от руския газ.

"Важно е да съединим всички коридори, всички газопроводи, така че страните ни да бъдат обединени, така че да можем да изпращаме газ, получаван в Полша, в различни посоки", допълни Киска.

Чешкият му колега Милош Земан подчерта, че Чехия разчита на изпълнението на проекта за полско-чешки газов интерконектор.