Премиерите на четирите страни от Вишеградската група (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) заявиха, че ЕС се нуждае от алтернативен план, в случай че сегашните мерки не успеят да спрат притока на мигранти в ЕС, предаде Асошиейтед прес.

План Б трябва да бъде приет, ако Гърция не е в състояние да опазва външната граница на шенгенската зона и споразумението на ЕС с Турция не доведе до съществено намаляване на броя на мигрантите.

Планът всъщност предвижда издигане на нова бариера на границите на Гърция с Македония и България, отбелязва АП. Той е спорен, тъй като на практика елиминира Гърция от шенгенската зона, но лидерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия настояват, че той не е насочен срещу никоя друга страна от ЕС.

Идеята е пряко предизвикателство към германския канцлер Ангела Меркел преди предстоящата среща на високо равнище на ЕС тази седмица, отбелязва ДПА. Мигрантската криза обтегна отношенията вътре в ЕС и предизвика връщане на граничния контрол две десетилетия след премахването му.

Тъй като Гърция е критикувана, че позволява на много мигранти да влизат и преминават през територията й без контрол, вниманието се насочи към границата й с Македония, която не е член на ЕС, но е следващата по т. нар. западнобалкански маршрут към северна Европа.

Вишеградската четворка критикува остро Гърция заради неспособността й да пресече притока на хилядите мигранти, пристигащи през Егейско море от Турция, посочва ДПА, цитирана от БТА. 

"Съществува възможност да бъдат спирани нелегалните икономически мигранти на границите на Македония и България", каза чешкият премиер Бохуслав Соботка.

Поканата към президента на Македония и премиера на България на днешната среща е "знак на солидарност" с двете страни, които не трябва да бъдат оставени сами в кризата, допълни Соботка.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че страната му е готова да изпрати граничари и други човешки и материални ресурси на страните, които са готови да издигнат "втора отбранителна линия" на юг от Унгария, предаде Франс прес.

Полският министър-председател Беата Шидло заяви на свой ред, че Вишеградската четворка подкрепя създаването на европейски граничарски корпус и настоя за бързо прилагане на плана за действие между ЕС и Турция.

Четирите страни от регионалното обединение приеха също обща позиция по въпроса за евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, съобщи Бохуслав Соботка, без да посочи никакви подробности.

Не стана веднага ясно какви конкретни мерки планират четирите централноевропейски страни от Вишеградската група, посочва ДПА.

Участниците в срещата потвърдиха необходимостта от сътрудничество с Турция с цел овладяване на миграционния натиск. Необходимо е също да се защитят външните граници на Евросъюза, по-конкретно да се ускори създаването на европейски гранични патрули и да се засили борбата с трафика на нелегални имигранти.

Отправя се призив към Брюксел да окаже подкрепа на балканските страни, които не са членки на Европейския съюз, но желаят на помагат в овладяването на мигрантските потоци.

Премиерът Бойко Борисов потвърди позицията на България, че ключ към решаването на кризата е затварянето на всички външни граници на Евросъюза.

България ще поиска, ако планираната операция на НАТО по границите на Гърция и Турция даде резултат, алиансът да предприеме и сухопътна операция по границите между Турция, Гърция и България, каза външният министър Даниел Митов.