Бразилски учени са убедени, че вирусът зика предизвиква повече усложнения у заразените с него възрастни хора, отколкото се смяташе досега, предаде ТАСС.

До тези изводи е стигнала невроложката Мария Лусия Бриту от бразилския град Ресифе в доклад, станал публично достояние през уикенда.

Резултатите от изследването й сочат, че вирусът зика може да предизвика остър дисеминиран енцефаломиелит. Той поразява зони в главния мозък и периферната нервна система. Ако не се вземат своевременни мерки, това заболяване може да причини смърт.

"Става въпрос за малко изследване, което обаче разкрива, че вирусът зика може да окаже въздействие върху мозъка, различно от онова, което бе известно досега," отбеляза Бриту.

В края на ноември м.г. министерството на здравеопазването на Бразилия потвърди, че заразяването със зика през бременността предизвиква у бебето микроцефалия - вроден дефект, който се изразява в значително намаляване размерите на черепа, умствена изостаналост, неврологични отклонения, нарушения на слуха и зрението.

Някои експерти са на мнение, че болестта зика е свързана с усложнения от типа на синдрома на Гилен-Баре - автоимунна болест, която може да причини временна парализа.