Основните участниците в срещата на „виенската четворка” (Русия, САЩ, Турция и Саудитска Арабия) си размениха списъци със имената на сирийски опозиционери вчера. Идеята е основните сили да достигнат до консенсус за това кои опозиционни представители ще бъдат допуснати да участват в бъдещи срещи за уреждането на конфликта в Сирия.  Това съобщи днес пред журналисти руският зам.-министър на външните работи Михаил Богданов.

„На вчерашната среща на „четворката” Русия връчи на партньорите си списък с имената практически на всички групи от опозицията, с които общуваме, с които сме готови да общуваме, които би могло да бъдат поканени на някакви между сирийски срещи - каза той. - Саудитците ни дадоха свой списък, американците засега обещават също да изготвят подобен”, заяви Богданов.

Руският списък включва 38 души, но не е окончателен и може да бъде разширен. „Имаме гъвкав подход към въпроса”, добави дипломатът.

Москва подкрепя идеята за включване на Свободната сирийска армия в политическото уреждане в страната, но все още няма представа кой ще представлява тази структура, каза той. „Изчакваме те самите някак по-ясно да се изявят или успоредно с това да ни подскажат онези наши партньори, които имат отношения с тази „Свободна сирийска армия”, заяви Богданов.

Кюрдският въпрос не беше обсъждан специално на вчерашната среща, но „просто изходната ни позиция е, че представители на различните кюрдски партии и организации трябва задължително да участват в сирийските преговори”, допълни руският Богданов.

Подобно твърдение би подразнило друг участник в срещата – Турция, която не веднъж е изразявала негативно мнение спрямо кюрдските доброволчески отряди в Сирия заради подозрения, че се занимават с тероризъм.