Видеозаписът, който показва паниката на борда на самолета на Germanwings, секунди преди да се разбие в Алпите, е автентичен, твърди френското списание Пари Мач. Прокуратурата в страната да твърди, че става въпрос за фалшификат, пише Гардиън.

При авиокатастрофата загинаха 150 души и има съмнения, че инцидентът умишлено е причинен от втория пилот Андреас Лубиц.

Заснетото с мобилен телефон видео се оказа под сериозна въпросителна, след като говорител на френската прокуратура заяви, че публикацията на списанието е измислица и до момента никакви видеозаписи не са част от доказателствата по разследването. Той допълни, че ако съществува запис, той трябва веднага да бъде предаден на властите.

Пари Мач обаче застана зад своя материал, подготвен съвместно с германския таблоид Билд. И двете медии все още не са публикували нищо повече от „преразказ” на записа, който описват като „тотално размазан и хаотичен”.

Авторът на статията в Пари Мач Фредерик Елбер заяви, че екипът е гледал няколко пъти „смразяващите” и „емоционални” кадри. По думите му, най-шокиращ е звукът от записа, в който се преплитат писъците на десетки хора, говорещи на различни езици. Затова и списанието решило да не публикува видеото.

Елбер обясни, че е стигнал до записа след „дълго разследване”, което е включвало търсене на контакт с хората, работещи на мястото на катастрофата. Той отхвърли обвиненията, че е фалшифицирал цялата история, като посочи, че вероятно има проблем в рамките на самото полицейско разследване, защото би трябвало към момента мобилният телефон да е анализиран.

Това не е напълно невъзможно, тъй като прокурорът на Марсили Брис Робен каза пред Ройтерс, че нито един от намерените на мястото на катастрофата мобилни телефони, не е бил изпратен за експертиза.

Говорител на Lufthansa (компанията-майка на Germanwings) обаче изрази съмнение, че след удар със 700 км/ч може да е останало нещо използваемо от мобилен телефон, който е бил на борда.

  • Антидепресанти и сънотворни в кръвта на пилота, убил 150 души
  • Франция започна независимо разследване на катастрофата в Алпите
  • Андреас Лубиц е търсел смъртоносни лекарства в интернет
  • Андреас Лубиц се е "упражнявал" за катастрофата във Френските Алпи
  • Германия почете паметта на жертвите от самолетната катастрофа в Алпите
  • Авиоексперт: Хакер е разбил самолета в Алпите
  • Нови кадри от разчистването на останките от самолета на Germanwings
  • Една различна теория за авиокатастрофата във Франция
  • Франция спира издирването на телата на жертвите от самолетната катастрофа
  • Трудностите пред спасителите, събиращи части от разбилия се самолет (ВИДЕО)