Най-вероятно човека грешка е причината за тежката влакова катастрофа в Германия вчера. Жертвите на инцидента вече са 11, 108 са ранените, като състоянието на 17 е тежко, но стабилно.

Властите все още не могат да обяснят защо два влака са се оказали един срещу друг по едно и също време на релсите, но версията за човешка грешка засега надделява.

Машините са се движили по единична линия и са се сблъскали на завой, което означава, че двамата машинисти не са имали време да намалят скоростта. Влаковете са се ударили със скорост от около 100 км в час.

По информация на разследващи журналисти от в „Билд”, служител е изключил ръчно автоматичната система, за да може да пропусне закъсняващ влак. Така се е стигнало до там, че единият влак се намира още на еднопосочната линия, когато от другата страна се включва вторият влак.

Баварският премиер Хорст Зеехофер посети мястото на инцидента, съобщи за bTV кореспондентът на в. „24 часа“ Капка Тодорова.

„Бавария скърби днес и нашите мисли са с жертвите, техните роднини. Надяваме се ранените да оздравеят бързо. Току-що казах на някои от членовете на пожарните екипи и на спешните служби: „Вие свършихте много, много трудна, но много добра работа“, каза Зеехофер.

Своите съболезнования към семействата на загиналите поднесе и германският канцлер Ангела Меркел, а хората от околността положиха цветя и свещи на мястото на катастрофата.

Два тежкотоварни крана пристигнаха в Бад Айблинг в сряда следобед, за да вдигнат останките от влаковете.

В интернет се появи видео, заснето от един от потърпевшите при инцидента.

Инцидентът стана в южната част на провинция Бавария малко преди 7 ч. сутринта.

Властите твърдят, че както влаковете, така и въпросният участък от релсовия път са преминали техническа проверка съвсем наскоро. Участъкът бил подсигурен и със система, която да задейства автоматично спирачките на влак.

Повече яснота по случая се очаква при анализа на черните кутии на влаковете.

Много хора от влака, по-леко пострадали, са помагали на тези, които са били в тежко състояние, разказва очевидец. Реакцията на хората е била много бърза и от спешните екипи казват, че именно това им е помогнало след това.