Доналд Тръмп е нетрадиционен политик, той прави тест на демократичните институции в САЩ. Има много неща в Америка, които никога не са тествани, защото президентите никога не са си позволявали да правят или казват нещо и сега това е един тест. Така Вени Марковски коментира решението на американския президент да премести посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим.

Решението за това взето е много отдавна от американския Конгрес и Тръмп реши, че вече е време да бъде изпълнено. В САЩ това се приема еднозначно – хората казват: „Това е фактическото положение, ние само го признаваме“. В Близкия Изток обаче се приема много нееднозначно. Дори съюзници на Америка като Египет и Йордания са силно против, но няма какво да направят, посочи гостът.

Снимка: bTV

Всъщност Тръмп много внимателно каза това, което каза. Той посочи, че това решение не отнема правото на Израел и Палестина да се договорят в мирния процес за границите между двете държави и каква ще бъде границата в самия Ерусалим, каза Марковски.

За взрива в Манхатън той коментира, че случилото се „само показва, че войната срещу терора, за която се говори, не може да е война, там трябва да се изкореняват причините, а не да се действа срещу отделни представители, които извършват такива действия“.

Снимка: bTV

Според него решението на Тръмп не променя нищо – „тероризъм имаше и преди него, ще продължи да го има и след това“. В крайна сметка това е решение за местене на посолство, не е ясно кога ще стане. Но може да се окаже стимул за Палестина да седнат на масата за преговори, което не са правили в последните години, смята Марковски.

За изненадващия избор на демократа Дъг Джоунс в крепостта на републиканците Алабама той посочи, че обвиненията в сексуални посегателства срещу съперника му Рой Мур са били решаващи. Това е всъщност втория пореден такъв избор, в който демократите печелят в щат, в който Тръмп е спечелил, а там настроенията не се менят толкова често. Това означава, че промените са много по-съществени, посочи той.

Вижте целия разговор във видеото: