Венецуела се разплати с Китай с нефт. Става въпрос за изплащане на кредити в размер на 20 млрд. долара, съобщи министърът на нефтената промишленост Рафаел Рамирес.

Средствата постъпват в съвместен венецуелско-китайски фонд, в който китайската страна за последните години е направила вноски от 36 млрд. долара.

По-рано бе съобщено, че Венецуела и Китай водят преговори, в резултат на които Каракас се надява да получи кредит в размер на 5 млрд. долара. Както и предходните, и този кредит ще постъпи в създадения през 2007 г. съвместен фонд, от който се финансират различни проекти във Венецуела.

В момента доставките на венецуелски нефт в Китай, по официални данни, достигат 640 000 барела дневно. Венецуелските власти обещават в близко време да увеличат това число до 1 млн. барела.

В района на нефтения пояс Ориноко се провежда съвместен добив чрез съвместната венецуелско-китайска компания "Петросиновенс". В нея 40% от акциите са на китайската страна, а 60% на венецуелската държавна компания "Петролеос де Венесуела".