Венецуелският президент Николас Мадуро заяви снощи, че се опасява от интервенция на САЩ в неговата страна.

"Венецуелците се смятат за заплашени от агресията и заплахите на екстремни кръгове в САЩ", заяви президентът по венецуелската телевизия. "Радикалните кръгове, които имат власт в Пентагона, южното военно командване на САЩ и Държавния департамент подготвят планове за намеса срещу Венецуела", добави той.

Мадуро и преди е обвинявал чужди страни и граждански групи в страната, че водят "икономическа война" срещу правителството.

Хиляди излязоха на протест в столицата Каракас срещу Мадуро преди ден. Те поискаха гаранции за спазването на човешките права и нови избори и се обявиха срещу това, което окачествиха като приближаване към диктатура. Арестувани бяха повече от 50 души, а полицията издигна барикади и използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се. Протестиращите хвърляха камъни по полицаите и предполагаеми противници на правителството опустошиха административна сграда.

Условията в богатата на петрол страна се влошават от месеци. Венецуела едва успява да внася необходимите й храна и лекарства. Гражданите страдат от високата инфлация, чиито ефекти се засилват от относително ниската цена на петрола, отбелязва ДПА.