Венецуела вече продава петрол срещу юани, а не срещу долари
Решението, обявено от президента Николас Мадуро, беше аргументирано с обявените от САЩ финансови санкции
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 8
    6
Николас Мадуро
Снимка: Reuters

Венецуела се отказва да публикува цената на петрола си в щатски долари и започна да използва за целта юани, обяви късно снощи президентът Николас Мадуро.

„Вече продаваме петрол и цялата си продукция, използвайки валутна кошница, и вече определяме цената на петрола в юани”, каза държавният глава.

По думите му страната е била принудена да прибегне до това решение, след като преди три седмици президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе „незаконни, необосновани и провокативни санкции” срещу Венецуела.

По данни на венецуелското министерство на петролната промишленост към края на седмицата котировките на венецуелския петрол са закрили търговията на ниво 306,26 юана (46,76 долара за барел).

Миналата седмица Мадуро обяви, че Венецуела се кани да използва юани, евро, йени, рупии и други валути при международни плащания, за да „се освободи от долара”.

През август Тръмп подписа указ за въвеждане на финансови санкции срещу Венецуела. На американските компании са забранени сделки с нови облигации и ценни книжа, емитирани от правителството и държавната петролна компания на Венецуела, със срок на погасяване съответно, над 30 дни и над 90 дни.

Използвани са материали на БТА
  • 8
    6
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре