Съседните на Украйна страни имат право да критикуват новия украински закон, забраняващ след началния курс да се преподават предметите в училище на езици на малцинствата. Това заяви днес Венецианската комисия на Съвета на Европа, предаде „Ройтерс”.

Темата с приетия на 5 септември закон стана „гореща” не само у нас, но и в Румъния и Унгария, които заплашиха да блокират пътя на бившата съветска република към ЕС и НАТО заради съмнения за асимилационна политика.

В прието днес становище на комисията се казва, че Украйна има право да решава въпроса с неравенството, като помага на гражданите си да владеят свободно официалния език - украинския. "Независимо от това, изглежда оправдана силната критика в страната и в чужбина, особено заради разпоредбите, намаляващи обсега на обучението на езиците на малцинствата", се казва в съобщението на комисията.

Тя заявява също, че неясната формулировка на част от член 7 от закона е повдигнала въпроси как ще се премине към обучение в средния курс само на украински, запазвайки в същото време правата на малцинствата. Украинският посланик у нас обясни преди няколко месеца, че идеята е в началото официалният език да се изучава като предмет, а след това нещата да се обръщат и майчиният да се превърне от основен в отделна дисциплина.

Венецианската комисия критикува и предвидената в закона възможност някои предмети да се преподават на официалните езици на ЕС (в случая – румънски, унгарски, български и полски), защото тя дискриминира рускоговорящите.

През 2015 г. в Украйна е имало 621 училища, в което се е преподавало на руски, 78 – на румънски, 68 – на унгарски, 42 – на български и пет – на полски. Страната се е задължила да изпълнява предписанията на Венецианската комисия.