Великобритания увеличава нивото на терористична заплаха до най-високото – „критично“, обяви премиерът Тереза Мей след ново заседание по сигурността на щаба „Кобра“. 

Това означава, че нов терористичен атентат е „вероятен“ или „предстоящ“.

„Промяната на нивото на опасност означава, че ще има допълнителни ресурси и помощ за работата на полицията, за да ни защитават“, каза Мей.

Военни ще помагат на полицията. Те ще присъстват на прояви, където се събират повече хора, като концерти и спортни срещи. По обществените места ще има повече патрулиращи тежковъоръжени полицаи.

Мярката дойде след като разследващите не можаха да потвърдят, че атентаторът от Манчестър е действал сам. Те не изключват зад атентата да стои организирана терористична мрежа.

Взривът стана около 22:35 ч. местно време (1:35 ч. наше време) във фоайето на зала „Манчестър арена“ в края на концерта на американската поп певица Ариана Гранде.

При атаката загинаха 22-ма души, а близо 60 бяха ранени. Сред жертвите има и деца, най-малкото от които е на 8 години.

Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност.

Стана ясно и името на атентатора – Салман Абеди. Той е роден през 1994 г., а родителите му са либийци, избягали от режима на Муамар Кадафи. Живял е със семейството си на 5 км от зала „Манчестър арена“ където взриви мощната бомба.

Хиляди граждани се събраха в центъра на Манчестър, за да отдадат почит на жертвите. За минута градът потъна в тишина.