Великобритания ще престане да бъде член на ЕС през март 2019 г., заяви британският премиер Тереза Мей във Флоренция, където се провежда пореден кръг преговори по брекзит. 

Страната няма да търси членство в единния пазар на ЕС, нито споразумение за свободна търговия в "канадски стил" в преговорите за брекзит, добави още Мей, цитирана от Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Членство в Европейската икономическа зона (ЕИЗ) няма да бъде подходящо за Великобритания, след като тя напусне ЕС, и ще доведе до търкания. Тя призова Великобритания и ЕС да открият "творчески" нов тип икономически отношения, които да не се основават на никой вече съществуващ модел. "Британците решиха да напуснат ЕС и да бъдат глобална търговска нация, способна да очертае собствения си път със света", подчерта британският лидер. 

Преговорите по раздялата на Брюксел и Лондон боксуват по теми като сумата, която Великобритания трябва да плати, за да уреди финансовите си ангажименти към блока и статута на европейските граждани във Великобритания. 

Премиерът намекна, че Лондон "ще плати сметката" за излизането си от общността с думите, че страната ще спази поетите задължения. 

Мей каза още, че правата на гражданите на ЕС ще бъдат гарантирани от британските закони. "Проведохме три кръга преговори и макар и на моменти те да бяха тежки, е ясно, че благодарение на професионализма и усърдието на (преговарящите) Дейвид Дейвис и Мишел Барние, постигнахме конкретен напредък по много важни въпроси", заяви тя, цитирана от Ройтерс. 

Тя опита да обясни защо избирателите в Обединеното кралство не чувстват ЕС като неразделна част от своята същност, но каза, че Великобритания няма да изостави европейските си съседи.