Великобритания шокира лидерите на Европа, след като обяви едностранно, че ще изпрати 75 военни в Украйна в рамките на месец, които да обучат отслабените сили на държавата в четири направления – пехота, разузнаване, логистика и медицина. Това пише „Киев пост” в днешна статия.

bTVnovinite публикува пълния текст без редакторска намеса.

„През следващия месец ще разположим британски служители, които да консултират и да проведат редица обучения – от тактическо разузнаване до медицинска грижа, което е нещо различно от поисканото”, заяви британският премиер Дейвид Камерън във вторник.

„Също така ще развием програма за обучение на пехотата заедно с Украйна, за да подобрим устойчивостта на техните въоръжени сили. Това ще включва редица британски служители. Те ще бъдат далеч от зоната на конфликта, но мисля, че това е нещото, с което трябва да помогнем”, добави той.

Официални лица от Брюксел научиха за решението, когато с тях се свърза „Киев пост” за коментар. Затова и не предоставиха такъв. ЕС разполага с двама военни аташета в Украйна, но те не са включени в оперативни и обучителни мероприятия.

Френското посолство в Киев също е било изненадано, отговаряйки, че е било фокусирано върху разговорите за мир в Париж, където днес външните министри на Франция и Германия ще се опитат да възкресят мъртвороденото примирие между Русия и Украйна.

Говорейки пред Камарата на общините, Камерън каза, че би било „чудотворно”, ако второто споразумение от Минск, постигнато със сътрудничеството на френския президнт Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел , издържи. Той изрази притеснение, че Мариупол – пристанище на Черно море, ще бъде следващата цел на Русия, аргументирайки евентуални нови санкции.

„Това, което виждаме, е подкрепяна от Русия агресия, често това са руски военни, това са руски танкове, това са руски ракети. Както казах преди дни, не можете да си купите тези неща в eBay, те идват от Русия, хората не трябва да имат никакво съмнение в това”, заяви премиерът.

„Хората ще гледат на Мариупол като следваща потенциална искра, и ако това се случи, мисля, че аргументите за последващи действия биха били пределно много. Мисля, че това би била визията на държави като Полша, като балтийските страни и много други(...) Ако има ново Дебалцево, то би отключило нови санкции, които ще се различават значително от това, което видяхме досега”, допълни Камерън.

Британското решение, следвано по петите от срещата в Париж, създава впечатлението, че предстои пореден безплоден рунд на разговори с безкомпромисната Русия.

Изявлението на френския външен министър Лоран Фабиюс, според когото "Франция, Германия, Русия и Украйна остават твърдо решени да продължат търсенето на решения в настоящия формат (Нормандска четворка), както и да направят всичко възможно, за да се гарантира, че ангажиментите се подкрепят и кризата ще бъде решена", не предлага никакви конкретни стъпки, които съответните страни ще предприемат за разрешаването на конфликта.

По-рано днес Украйна обвини сепаратистите и Русия за продължаващото насилие в село Широкино – само на 10 км от Мариупол, и за отказа им да изтеглят тежката военна техника от фронтовата линия, както бе договорено в Минск. Украйна обяви, че противниковите танкове и артилерия се движат на юг към района Мариупол, и отказа да изтегли собствената си артилерия, докато е под атака.

Снимка: EPA


Този ход на Великобритания вероятно ще изостри разделенията в ЕС по въпроса с украинската криза, където държави като Гърция и Унгария се противопоставят срещу нови санкции срещу Русия заради опасения, че те биха повлияли на собствените им икономики.

Въпреки това икономическата нестабилност в Европа продължава да отразява политическата такава в региона, където еврото падна спрямо долара по време на конфликта - от 1.39 евро за долар през май 2014 до 1.13 днес.

Попитан как британската позиция ще се отрази на други държави от ЕС, Камерън заяви: „Ролята на Великобритания е да бъде в трудната периферия на спектъра, да се опита да държи ЕС и САЩ заедно, и мисля, че трябва да сме наясно с това поведение на Путин, което е от много години”.

От своя страна, САЩ вече обещаха пълен набор от съветници, които да съдействат за обучението на три украински батальона през пролетта на тази година в Центъра за обучение в западния украински град Лвов.

Командирът на европейската армия на САЩ лейтенант генерал Бен Ходжис обяви, че американски войници ще преподават на украинците как по-добре да се защитят от "руските и бунтовническите артилерия и ракети". Обучението ще включва и осигуряване на пътища, мостове и друга инфраструктура, лечение и евакуиране на пострадали и работещи в среда, където руснаците заглушават комуникациите.

  • Порошенко обвини олигарси за сблъсъците край парламента в Киев
  • Порошенко похвали новото примирие в Източна Украйна
  • Украйна дава повече автономия на сепаратистите, в Киев избухнаха протести (ВИДЕО)
  • Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна
  • Петима души са убити за денонощие в Източна Украйна
  • Меркел: Трябва да бъдат отстранени разногласията с Русия за Украйна
  • Конфликтът в Украйна може да ескалира, смята германският външен министър
  • В Източна Украйна продължават да загиват и военни, и цивилни
  • Над 900 000 украинци са избягали заради войната в Донбас
  • Оланд и Меркел са недоволни от недостатъчния прогрес по украинската криза