Британското министерство на вътрешните работи е подготвило нов пакет мерки за нормализиране на ситуацията с чуждестранните студенти, много от които остават в страната и след като завършат.

Предвижда се новите правила да бъдат въведени в случай на победа на Консервативната партия на парламентарните избори през май 2015 г., съобщи Асошиейтед прес.

Студентите, които не са от страни членки на Европейския съюз при завършване на обучението им в британските университети, ще бъдат задължени незабавно да напуснат кралството.

Сега повечето завършили студенти за броени дни оформят визата си като работна и така не им се налага да заминават. Някои дори предпочитат да нямат работа с официалните миграционни органи и направо стават нелегални.

Агенцията уточнява, че министърът на вътрешните работи Тереза Мей е трябвало да подготви толкова радикални мерки след поредната тежка статистика за имиграцията.

Според данните чистият приток на чужденци в страната в периода юни 2013 – юни 2014 е бил 260 000 души.

Едно от главните предизборни обещания на премиера Дейвид Камерън бе съкращаване към 2015 г. на притока на имигранти до под 100 000 души на година.