Турция ще приключи изграждането на стената по 900-километровата си граница със Сирия до април, съобщи днес председателят на Турската служба за масово жилищно строителство (ТОКИ), цитиран от „Ройтерс”.

ТОКИ изгражда две трети от стената по границата със Северна Сирия, в която турските власти предприеха операция през август с цел да изтласкат от района бойците от "Ислямска държава" и сирийските кюрдски милиции.

Стената ще бъде изцяло завършена през март или април. „Ние изграждаме допълнителни пътища за подсилване на сигурността на границата, както и кули, които са от огромно значение за нашата сигурност”, каза председателят на ТОКИ Ергюн Туран пред световната агенция.

Строителството на стената започна през 2014 г. с цел борба с контрабандата и нелегалната миграция.

Близо три милиона сирийци потърсиха убежище в Турция от началото на сирийската гражданска война преди близо шест години.

Туран посочи, че очаква тази година ТОКИ да изгради общо 64 200 жилища в Турция, повече от първоначалната цел за 60 хиляди жилища.

ТОКИ планира да изгради още 65 хиляди жилища през 2017 г., каза Туран.

Службата има водеща роля в усилията на правителството за възстановяване на Югоизточна Турция, която е арена на сблъсъци между армията и кюрдски бойци. Туран каза, че 7000-8000 жилища ще бъдат изградени през новата година в районите, които са били засегнати най-много от сблъсъците, а още 10 хиляди ще бъдат изградени в Източен и Югоизточен Анадол през 2017 г.