Грузинска престъпна мрежа беше разбита днес в Испания. Задържаните са най-малко 36 души, повечето, от които –грузинци, предаде Франс прес. Сред арестуваните е местният главатар на опасната престъпната мрежа „Воры в законе” („Крадци в закона”), която бе създадена и придоби популярност по времето на Съветския съюз.

Операцията е била проведена в сътрудничество на испанската полиция с Европол и германската полиция. Смята се, че задържаният мафиот е ръководел мрежата с твърда ръка. Бил е уважаван в бандата и е играел ролята на съдник при спорове.

Организацията се е занимавала основно с обири с взлом. Испанският министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас коментира, че става въпрос за изключително опасна организаця. Плячкосаните ценности и бижута са били препродавани чрез заложни къщи. Всеки от бандитите е трябвало да внася част от заработените пари в обща „каса”. Събраните средства са били използвани за закупуването на оръжия и за подпомагането на семейства на членове от мрежата, които са в затвора.

Групировката „Воры в законе” се появява през 30-те години на миналия век в Русия. Мрежата от престъпници става известна в бившия СССР с прикритостта си и с кодекса си на поведение. Известни са някои от правилата им - дълготрайните връзки с жени, както и оказването на съдействие на властите са две от жестоко наказуемите „прегрешения”.

Смята се, че в днешно време организацията има представители в различни страни от бившия съветски блок (Русия, Грузия, Армения, Молдова, Чечения, Украйна и т.н.). С разпада на Съветския съюз някои от тях са се установили в Европа.