Президентът на Венецуела Николас Мадуро нареди увеличение с 30% на минималната заплата, последна стъпка на социалистическото правителство да се справи с икономическата стагнация и с високата инфлация, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

На 1 март Мадуро увеличи минималната заплата с 25 на сто.

Новото увеличение е в сила от днес и с него минималната заплата за един месец става 15 051 боливара. По официалния курс на боливара спрямо долара това означава, че месечната минимална заплата става 1500 долара, но по курса на черно на боливара спрямо долара тя става 50 долара. Именно черният пазар определя цените на стоките във Венецуела.

Венецуела е в дълбока икономическа криза. Страната зависи от износа на петрол и нейната икономика се сви с 5,7 процента миналата година. Основни стоки липсват, цените се увеличиха, инфлацията е трицифрена, а курсът на боливара спрямо долара падна на черния пазар с 98%.

Страната страда от тежка енергийна криза заради сушата. Поради тази причина беше въведен режим на тока, а държавните служители работят само два дни седмично, за да пестят ток.

От днес стрелките на часовниците във Венецуела се местят с половин час напред, за да се пести електроенергия.