Възторг в Турция: Бойко Борисов подкрепил бойкота на натовското учение (ВИДЕО)
Премиерът похвали армията на южната ни съседка и призова ЕС да преговаря с Анкара
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 7
    14
Лекция УНСС
Снимка: Ладислав Цветков

Днешната лекция на премиера Бойко Борисов по темата за Западните Балкани произведе новини и на турска територия. Причината – според държавната телеграфна агенция на южната ни съседка и един от близките до властта вестници нашият премиер е застанал зад Реджеп Ердоган в скандала, в който Анкара и НАТО са забъркани от няколко дни.

Турският президент разпореди изтеглянето на 40 войници от учение на Алианса в Норвегия заради компютърна симулация, в която като „вражески лидер” е бил посочен Реджеп Ердоган. Генералният секретар на НАТО се извини за случилото се и посочи, че вината е на външен подизпълнител, като по случая се води разследване.

НАТО обяви Ердоган за враг по време на учениеЮжната ни съседка изтегля 40 военни от маневри в Норвегия

В Анкара обаче не приеха извинението, а докато близки до властта медии тиражират конспиративни теории, един от президентските съветници заговори за излизане от НАТО.

На този фон дойде и днешното изказване на Борисов в УНСС: „Това че президентът Ердоган оттегли своите военни от ученията в Норвегия е знак, който аз отдавна поставям на Европейските съвети. Основните лидери в Европа когато стане въпрос за Турция и президента Ердоган са на пълно отричане – няма тема, по която да се сближат (…) Това е най-силната армия в Южния фланг на НАТО. Е ли логично да считаш, че един човек е изцяло неприемлив за тебе и в същото време да му дадеш пушката с патроните и да ти пази гърба…? И то не мина много време и това се случи (…) Политиците и дипломатите трябва да си дадат ясна сметка, че мира и преговорите са най-доброто средство”.

Бойко Борисов: Споразумението с Турция помага да държим мигрантите извън ЕС Премиерът изнесе лекция в УНСС на тема „България, Балканите, Европа и светът“

„Борисов критикува политиката на ЕС за Турция”, пише Анадолската агенция. Според медията министър-председателят ни е „похвалил” бойкота, който Анкара обяви на НАТО.

Sabah

„Сабах” е още по-категоричен в своето заглавие: „Българският премиер Борисов подкрепя Турция”.

  • 7
    14
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре