Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа най-красивите площади във Виена се превръщат в приказни коледни базари. А ароматът на прясно изпечени коледни сладкиши и греяно вино привличат посетителите и гарантират предпразнично настроение, съобщиха от Бюрото за връзки с община Виена.

Украсяването на коледно дърво е древен германски обичай, пренесен в Австрия от германската принцеса Хенриете фон Насау Вайлбург. За първородното си чедо тя украсява през 1816 г. дръвче с 12 свещички - символично по една за всеки месец от годината. Идеята бързо се разпространява в новата й родина. Постепенно коледната елха става мястото, където децата получават подаръците си.

Снимка: iStock

Всяка година на площада пред виенското кметство се издига една от най-красивите коледни елхи в Европа. Традицията датира от 1959 г. като част от инициативата "Коледна елха за всички" и оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като доставчици на дървото. Тази година то е подарък от Виена за Виена, тъй като идва от областта Шнееберг/Ракс до Виена, и е великолепен 130-годишен смърч, висок 27 м, който тежи 7,5 тона. Традиционно след Коледа тази елха се преработва и от нея се правят къщички за насекоми.

На 12 ноември лично кметът на Виена д-р Михаел Хойпл ще запали светлините на елхата и официално ще открие традиционния коледен базар, посещаван годишно от 3 милиона души. Тази година в него ще се влиза през арка, украсена със свещички, а на 150 щанда ще се предлагат коледни подаръци, играчки за украса на коледните дръвчета и безброй кулинарни изненади за всеки вкус.

Снимка: iStock

Дърветата в близкия парк също ще бъдат с нова украса и ще осветяват близката централна улица Рингщрасе. За първи път тази година за посетителите ще работят и две ледени пързалки с обща площ 4500 кв.м, а по алеите на парка също ще могат да се карат кънки.

Снимка: iStock

Специални инсталации в парка ще пресъздадат коледни приказки за деца. А в отделно хале най-малките ще могат да се включат в детски работилници за печене на сладки и правене на подаръци, да напишат писма до Дядо Коледа и да си хапнат безплатно коледни сладки. Изчислено е, че виенчани посещават коледния пазар средно по три пъти годишно и харчат по около 20 евро.

Близо до кметството е още един коледен базар, който си заслужава да бъде посетен. Това е "Коледното село" на площад "Мария Терезия", между Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. За празничното настроение тук освен щандовете с коледни играчки ще има и концерти, а на 27 декември коледният базар ще се превърне в новогодишен.

Снимка: iStock

На коледния базар пред двореца Шьонбрун посетителите могат да се потопят в рождественската романтика на фона на имперския дворец. Не особено голям, но също изключително красив е базарът в парка на бароковия дворец Белведере. На базара Шпителберг тази година за първи път работи коледна поща, която продава и собствена коледна пощенска марка.

На Пратера базарът ще премине под звуците на изпълнения на живо - поп, госпел, рок и естествено коледни песни. А за тези, които търсят по-спокойна атмосфера, градът предлага малкия и уютен базар на централния Щефансплатц пред катедралата "Свети Стефан". Там щандовете са само 26, но предлагат само австрийски продукти.

Снимка: iStock

На коледните базари във Виена тази година ще бъдат отворени общо 973 щанда, 160 от които ще предлагат безброй кулинарни изкушения.

Снимка: iStock

Задължително на коледните базари трябва да се опита и чаша греяно вино - глювайн. Домашно приготвеният глювайн позволява съставките да се слагат в зависимост от предпочитанията: с по-силен или по-слаб аромат, с повече или по-малко захар. По традиция греяното вино се пие от високи прозрачни чаши с дръжки. На коледните базари обикновено го предлагат в красиви порцеланови чаши. За децата се предлага безалкохолно греяно вино.

Снимка: iStock

Типичната украса включва резенче цитрусов плод и пръчица канела. Обикновено се сервира с джинджифилови сладки или меденки. Освен със сладкиши вкусът на глювайна чудесно се съчетава с печено месо. Неслучайно топлата напитка винаги се продава и на щандовете за наденички.