Вътрешнопартийните избори в щата Айова приключиха. Вотът беше много оспорван и изпълнен с изненади.

Хилари Клинтън победи само с три гласа преднина Бърни Сандърс. Тя получи 49,8% от гласовете, а Сандърс – 49,6%.

На места изборът беше толкова труден, че участниците в партийните събрания дори хвърляха ези-тура, за да номинират единия или другия кандидат.

В момента от щаба на Сандърс обмислят дали да не поискат повторно преброяване на гласовете.

В Айова и спечелих, и загубих. Разбира се, добре е, че излязох победител накрая, това е голямо признание за моите поддръжници там, каза Клинтън в Ню Хемпшир.

Не по-малко драматични се оказаха вътрешнопартийните избори при републиканците. Там Тед Круз победи Доналд Тръмп, макар последният да си беше прогнозирал „огромна победа“.

Снимка: bTV

„Айова изпрати послание, че избраникът на републиканците и следващият президент няма да бъде избран от медиите, нито пък от институциите във Вашингтон или от лобистите, а ще бъде избран от най-невероятната сила, която управлява нашата нация – ние сме народът на Америка“, коментира Круз.

Снимка: bTV

Той спечели 28% от гласовете на избирателите на партийните събрания. Тръмп получи 4% по-малко. Третият в класирането – Марко Рубио, буквално диша във врата на Тръмп.

Вотът в Айова не е определящ за всички щати. Изборът не решава и кои ще са окончателните кандидати за демократите и републиканците.

Следващите избори са на 9 февруари в Ню Хемпшир.

Междувременно певицата Адел поиска от Тръмп да не използва повече нейна песен на предизборните си митинги. Тя не изпитва симпатии към милиардера, макар че самият той е неин почитател и е бил на последния й концерт в Ню Йорк.