Вашингтон спира за неопределено време издаването на неимиграционни визи за САЩ в консулствата из цяла Русия, се казва в съобщение, качено днес на сайта на американското посолство в руската столица (Ru.USEmbassy.gov).

Мярката влиза в сила от 23 август и е във връзка с руските ограничения върху броя на американския дипломатически персонал в Москва.

Процедурата ще се извършва отново от 1 септември единствено в Русия.

Насрочените вече интервюта за визи ще бъдат анулирани, а подалите документи ще бъдат информирани с имейли как ще може да получат нови дати, се казва в съобщението.

Посолството допълва, че вече е започнало да подготвя съкращения на персонала и заминаването на някои служители, изпълнявайки изискването на Москва.

След като в Конгреса на САЩ бяха гласувани нови санкции срещу Русия, руското външно министерство нареди на САЩ до 1 септември да намали броя на дипломатическите и техническите си служители в посолството в Москва и генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток, за да се изравни техният брой с този на руските дипломати и техническия персонал в САЩ.

Това означава числеността на американския дипломатически персонал в Русия да се съкрати със 755 души от сегашните 1200. Освен това федерацията забрани достъпа до използвани от мисията на САЩ недвижими имоти, след като през декември същата мярка бе приложена към руски дипломатически имоти в САЩ.

Визовите мерки, за които съобщи мисията на Вашингтон в Москва, ще останат в сила, докато са в сила руските контрасанкции срещу САЩ, отбелязва АФП.

„Руското решение да бъде съкратено дипломатическото присъствие на САЩ поставя под съмнение сериозния характер на руското желание за подобряване на отношенията“ между двете страни, посочва американското посолство.