Около президента на Съединените щати Доналд Тръмп се разрази нов скандал – според в. „Вашингтон пост“ държавният глава е споделил строго секретна информация за „Ислямска държава“ с руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия Сергей Кисляк по време на срещата им в Белия дом миналата седмица.

Вестникът се позовава настоящи и бивши служители на американската администрация.

Снимка: EPA

Секретните данни били получени от партньор, който не е дал разрешение да бъдат споделени с Москва.

Американският президент „разкри повече информация на руския посланик, отколкото споделяме със собствените си съюзници“, заявява анонимен американски представител, цитиран от в. „Вашингтон пост“. Според същия източник става дума за поверителна информация с една от най-високите степени на секретност според американската класификация.

„Вашингтон пост“ съобщава, че Тръмп е описал подробности за терористична заплаха, представлявана от „Ислямска държава“, свързана с използването на лаптопи в самолетите. Вестникът подчертава, че е решил да не публикува тези подробности по изричната молба на американски представители. 

Трима представители на Белия дом, присъствали на срещата, опровергаха статията.

Държавният секретар Рекс Тилърсън и съветникът на Белия дом по националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър заявиха, че той не е разкривал източници на разузнавателна информация или методи за получаването ѝ, нито военни операции, които да не са публично достояние.

В статията на в. „Вашингтон пост“ не се твърди, че Тръмп е разкрил методите за получаване на разузнавателната информация, но това ще затрудни още повече връзките между президента на САЩ и разузнавателната общност, подчертава АП. Още преди встъпването му в длъжност представителите на разузнавателната общност се притесняваха как ще споделят информация с Тръмп, който често импровизира.

Снимка: EPA

Заместник-съветникът за националната сигурност Дайна Пауъл също обяви публикацията за невярна. „Президентът обсъди само общите заплахи, пред които са изправени двете страни“, заяви тя.

Влиятелните републикански лидери Линдзи Греъм и сенаторът Джон Маккейн, председател на комисията по въоръжените сили на американския Сенат, пък публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че президентът на САЩ има право да споделя напълно секретна информация.