Българското правителство не покрива напълно минималните стандарти за борба с трафика на хора и, въпреки, демонстрираните си намерения, през последната година резултатите му в тази сфера се влошават. Корупцията във властта създава благоприятна среда за трафикантите. Това се посочва в доклада на Държавния департамент на САЩ за модерното робство по света през 2015 г.

Нашата страна пада с една позиция в класацията и вече е между първа и втора група. „Властите са обвинили и осъдили значително по-малко трафиканти и са наложили условни наказания на повечето от признатите за виновни”, пише в документа.

Като съществен проблем се посочва „продължилата почти година неактивност” на ГДБОП в периода, в който дирекцията беше прехвърлена в ДАНС.

„България остава един от най-големите източници на жертви на трафик в ЕС”, отбелязват авторите на документа. Страната ни е посочена предимно в тази си роля и в по-малка степен като транзитна точка.

Припомня се, че мъже, жени и деца от България са принуждавани да работят „на черно” в Белгия, Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Великобритания и Замбия (?). В ред европейски страни има наши сънародници, които просят.

Основна критика в доклада е, че държавата не се грижи достатъчно за жертвите на трафик – властите не съумяват да ги открият, особено сред бежанците; при разследване често се налага да се дават показания в присъствието на трафиканта; на практика липсват специализирани центрове за последваща рехабилитация.

Влошава се и превенцията – междуправителствените звена са ограничили дейностите си на фона на кадрови чистки. В резултат на това се е стигнало и до ситуация, в която националният план за действие за предотвратяване на трафика на хора за 2014 г. е бил приет едва през юли същата година.