В доклад на Държавния департамент на САЩ за тероризма по света през 2014 година се казва, че в България липсва цялостен закон срещу тероризма.

„Българските власти са преследвали терористи в рамките на някои общи разпоредби на Наказателния кодекс, но в страната липсва цялостен закон”, пише в доклада. Припомнят се и предложените през 2014 година промени в Наказателния кодекс на страната, които не бяха приети преди оставката на предишното правителство на Пламен Орешарски.

В докладът се говори и за забавянето на делото срещу подсъдимите за атентата на летището в Бургас, но в същото време положителен пример е делото срещу групата мюсюлмани в Пазарджик. Те бяха публикували снимки на себе си и на приближени с тениски и знамена с логото на „Ислямска държава”.

„Притокът на емигранти, най-вече от Сирия през 2014 година, е оказал значителен натиск върху органите на реда в страната”, посочва още докладът.

Въпреки критиките, във Вашингтон положително приемат силното сътрудничество между службите за сигурност на България и САЩ.