Тройката международни кредитори на Гърция (ЕК, ЕЦБ, МВФ) е най-големият победител на изборите, пише бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в статия за британския в. "Гардиън", цитирана от БТА.

Бившият финансов министър определя поведението на спечелилата втори мандат партия СИРИЗА като „унизително предателство” и уточнява, че поради тази причина се е оттеглил от предишния кабинет на Ципрас.

Янис Варуфакис е на мнение, че тройката е най-големият победител на изборите, тъй като законопроектите за рестрикции, договорени с кредиторите, занапред ще бъдат приемани с лекота, понеже СИРИЗА е поела ангажимент да ги прокара през парламента.

По думите на бившия гръцки финансов министър сега Ципрас ще трябва да приложи една фискална и реформаторска програма, която било планирано да не успее.

Той отбелязва, че Ципрас се надявал занапред да намали напрежението от задаващата се буря от рестриктивни политики, като обещавал да предоговори някои точки от меморандума (новото спасително споразумение с кредиторите), да преструктурира дълга и да се конфронтира с олигарсите.

Перспективите за това не са никак бляскави, но все още не бива да отписваме Ципрас, пише още Варуфакис в статията си в "Гардиън".