Сградата на венецуелския върховен съд в столицата Каракас беше нападната с гранати, пуснати от хеликоптер, съобщи Би Би Си. Президентът Николас Мадуро определи случилото се като „терористичен акт“.

На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда полицейски хеликоптер, кръжащ над града, след което се чуват изстрели и силен взрив.

Междувременно в „Инстаграм“ беше публикувано видео, в което полицейски офицер, идентифициран като Оскар Перес, за когото се предполага, че е пилотирал откраднатия хеликоптер, прочете изявление, изобличаващо „престъпното правителство“. Местонахождението му е неизвестно.

Снимка: Reuters

Венецуела е в остра икономическа криза и в последните месеци в страната има масови протести, като върховният съд често е критикуван от опозицията, че помага на Мадуро да се задържи на власт.

Какво се случи?

В изявление от президентския дворец Мадуро съобщи, че хеликоптерът е прелетял над върховния съд и министерствата на правосъдието и вътрешните работи.

Според официални представители, цитирани от Ройтерс, по съда са хвърлени четири гранати, а по вътрешното министерство е стреляно 15 пъти.

Няма данни за жертви, но Мадуро заяви, че атаката е можело да отнеме живота на десетки, тъй като в съда се провеждало „обществено събитие“. Той добави че една от гранатите не е експлодирала.

По думите му той е поставил армията под тревога.

„Задействах всички въоръжени сили, за да защитят мира – каза той. – Рано или късно ще заловим този хеликоптер и извършителите на тази терористична атака“.

Кой стои зад нападението?

Във видеото, публикувано в „Инстаграм“, полицаят, за когото се предполага, че е пилотирал машината, съобщава, че се казва Оскар Перес. Той е в униформа, заобиколен от други въоръжени и маскирани униформени. Перес призовава сънародниците си да се опълчат на „тиранията“.

Ние сме коалиция от военнослужещи, полицаи и цивилни, които искат баланс и са против това престъпно управление, казва той.

Не принадлежим към никоя политическа партия, ние сме националисти, патриоти и институционалисти, добавя мъжът.

По думите му борбата им не е срещу силите за сигурност, а „срещу безнаказаността на това правителство. Тя е против тиранията“.

Не е ясно каква подкрепа има Перес, коментира Би Би Си.

Според Мадуро той е работел за предишния министър на вътрешните работи и правосъдието Мигел Родригес Торес.

Часове по-рано президентът предупреди, че той и поддръжниците му ще започнат въоръжена борба, ако социалистическото правителство бъде свалено от опонентите, които водят улични протести от три месеца.

Мадуро направи изявлението си на митинг в подкрепа на предстоящото на 30 юни гласуване за Конституционна асамблея – суперинституция с пълномощия да ревизира конституцията и да отменя решенията на други институции, като контролирания от опозицията парламент. Според президента Конституционната асамблея е единственият начин да се постигне мир. Противниците му, които искат предсрочни президентски избори, смятат гласуването за опит на социалистите да запазят властта и бойкотират гласуването.