Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че е дълбоко обезпокоен от проекта за споразумение между ЕС и Турция, който предвижда връщането на всички мигранти в Турция, включително търсещите убежище сирийци, предаде АФП.

„Дълбоко съм разтревожен от всяка уговорка, която включва безразборно връщане на хора от една страна в друга и не уточнява гаранции за защита на бежанците по силата на международното право“, каза Гранди на сесията на ЕП в Страсбург.

Регионалният директор на Комисариата за Европа – Венсан Коштел, също коментира, че решението за връщане в Турция на мигрантите не отчита липсата на защита за някои националности. Връщането на хора, които няма да имат достъп до защита в Турция, поставя проблеми от гледна точка на международното и европейското право, каза Коштел.

Снимка: EPA

Гранди изброи три предварителни условия, при които връщането на кандидати за убежище в „трета страна“ би могло да се смята за отговарящо на международното право.

Приемащата страна първо трябва да поеме задължението да разгледа искането за убежище, обясни той. Но преди всичко, всеки бежанец трябва да бъде „защитен от прогонване“, т.е. експулсиране без друга форма на процес. И накрая, ако получи убежище, то трябва да съответства на международните стандарти, с пълен и реален достъп до образование, трудова заетост, здравни грижи и ако е необходимо, социална помощ, подчерта Гранди.

Снимка: EPA

Тези гаранции трябва да бъдат уточнени подробно юридически и да управляват всеки механизъм, при който отговорността за разглеждане на молбата за убежище бъде прехвърлена на трета страна, в случая – от ЕС на Турция, настоя върховният комисар на ООН за бежанците.

Можете да бъдете сигурни, че крайното споразумение между ЕС и Турция по въпросите на миграцията ще съответства напълно на европейското и международното законодателство, коментира говорителят на Европейската комисия Александер Винтерщайн.

Снимка: EPA

ЕК отказа да поясни как точно ще бъде изпълнена договореността оттук нататък Турция да приема обратно новопристигналите в Гърция от турска територия сирийци. Постигнатото споразумение предвижда Турция да приема незаконно преминалите сирийци обратно, като в замяна за всеки приет обратно от Гърция сириец, изпраща в ЕС по един сириец, настанен досега в бежански лагер. Комисията не можа днес да уточни накъде ще бъдат насочвани сирийците от тази разменна схема, след като напуснат бежанския лагер.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел коментира, че макар и бавно, усилията на ЕС за справяне с миграционната криза се движат в правилна посока.

Тя добави, че ЕС трябва да помисли и за квоти за бежанци от Ирак в добавка към тези за Сирия.